top of page

Vad kostar det att vara sig själv?

Händerna talar i takt med orden, rör sig långt utanför kroppen i intensiva gester. Kroppen förmedlar. Rösten och intensiteten varierar. Min intensitet, min av och på personlighet, min direkta kommunikation och konfrontativa sida, mina känslor… smälter in. LerVi fortsätter på temat som jag skrivit om flera gånger tidigare om att vara sig själv. Vad nu sig själv än är.


Vi har nog aldrig pratat om vad det kostar oss att vara oss själva när vi är i miljöer/situationer/relationer som kanske inte helt synkar med oss. Alltså den jord som passar oss som bäst. Vår ultimata miljö. Tänk som växter. Vi kan växa i alla miljöer men i vissa kostar det mer och i andra mindre.


Det är min upplevelse ivf. Delar den. Kanske väcker jag dina tankar kring dig och din miljö?! Om du tillåter dig att vara dig och vad det kostar dig.


Jag vill prata om detta eftersom jag ofta skriver just om att vara sig själv men aldrig om priset. Jag vet att fler med mig betalar ett pris för att få vara sig själva och vi pratar sällan om det.


I mitt liv där jag lever har det kostat mycket att tillåta mig vara mig. Mindre nu, men fortfarande kostar det mig en del energi, inre processande, kraft att stå stadig i mig, mina värderingar och upplevelser etc…


Saken är den att det för mig inte finns ett alternativ mer än att vara jag. Den jag är kommer sippra igenom förr eller senare. Priset att anpassa mig, vara timid, diplomatisk, neutral, medhållande, följsam (som omgivning emellanåt har en projicerande önskan om) när det inte känns sant skapar en skadlig implosion eller en oväntad explosion.


Att vara jag i det sammanhang jag är i ….


…får kosta att jag i ett fd konsultuppdrag blev utesluten ur gruppen för att den passiv aggressiva projektledaren som skapade tystnadskultur upplevde att jag stod för mkt i min kraft och det utmanade henne i hennes ledarskap. Jag tänkte så här: prata med mig, uttryck dig, möt mig. Sluta le och säg att allt är bra för att sen säga att du tänk på en grej länge och på ett ”fint” sätt ska få mig att säga att jag inte vill vara del i gruppen. Dold manipulation. Kan kallas samtalsteknik eller konflikträdsla.


…får kosta att de som vill ha kommunikation inbäddad i bomull som gör att jag inte förstår, försvinner. Jag vet inte hur man pratar så. Att vara genuint snäll - ja, att vara otydlig pga konflikträdsla - nej. Får magont av det.


… får kosta att de som vill premiera enbart det mjuka (som kan uttryckas yin) och inte inkludera drivande (yang) väljs bort. Jag kan ju inget annat än vara hel: Yin & Yang. Ljust & mörkt. Sol & skuggor. Hela kittet är min grej.


… får kosta att jag behöver grunda mina rötter, stå stadig i mina värderingar och våga höja min röst när det känns fel i mig. Att smeka medhårs och ducka för att det är obehagligt gör att jag får sömnlösa nätter. Det som är viktigt för mig är viktigt på riktigt. Då vill jag stå rakryggad och möta. Inte bädda in så det blir ogreppbart. Allt är inte behagligt i livet och det är okej.


… får kosta kraften att jag lyfter på stenar som få vill lyfta på och gärna blunda för. Lik under stenar börjar luktar för eller senare. Jag gillar inte dåliga dofter, inte heller kletig energi. Städat och rent. Inte bara i hemmet utan även under stenarna i relationer, på jobbet, i ledningsgrupper.. etc Så ja, jag är en stenlyftare. Det kostar massa energi. Så får det vara.


… får kosta känslan av att även låta ilskan komma ut när mängden är rädda för ilska. Att leva med enbart ”positiva” känslor gör mig halv. Alla känslor har för mig samma rättighet att finnas och få sin plats. Vägrar vara halv. För mig städar ilska ur. Eld 🔥 renar


Ni hör… det kostar. Det får göra det. Det är inte så att jag gillar att betala, utan jag gillar att vara jag och just nu vara kvar i den miljö jag är i.


Saken är den att priset även ger vinster. Värdefulla vinster. Annars hade jag nog inte betalt priset: Att jag får vara mig själv. Uppleva den jag är. Leva mitt liv. Känna någon form av inre frid. Dessutom uppstår min tribe av sig själv. De som är nära och omkring är de som verkligen uppskattar helheten av den jag är. Naturlig selektering ❤️


Vi som är för varandra finner varandra när maskerna åker av och vi står nakna. Är oss själva på riktigt. Vi kan gå djupare ihop då. Vara äkta och innerliga.


Så är det värt priset? Ja, alla gånger.

Jag har fantastiska människor omkring mig som uppskattar min helhet. Människor vars helhet jag uppskattar.

Comments


bottom of page