top of page

Jag kan inte vända om!

Vi kan välja väldigt mycket i livet! Skapa det liv vi vill ha och mår bra av. Kanske inte allt eftersom livet ibland väljer åt oss, men vi kan dansa med livet och välja utifrån de förutsättningar vi har.


Kanske är jag en obotlig optimist som tror att allt är möjligt, även det omöjliga. Det är en inställning som livet lärt mig. Den ger mig kraft, vägar och val. Gör mig enträgen. Ibland på ett så envist sätt att jag inte förstår när en dörr är stängd. Min vilja är stark. Energi oändlig. Får mig att tro på mig och livet. Min övertygelse är att livet vill oss väl. Att vi kan leva fullt, helt och innerligt.


Det är inte samma sak som att vi behöver förkasta de liv, relationer, arbeten, saker och inre gåvor som vi redan har. Vi kanske snarere behöver värdesätta de. Uppskatta det vi har och med det göra de, ofta små, perceptionsförändringar för att våga följa vår längtan, nyfikenhet, våra nya drömmar och ge oss ut på okända vägar livet visar.


Ler och hör det inre säga: Ibland behöver vi också våga hoppa. Stänga dörrar och öppna nya. Byta livsstil, ta nya vägar till det som känns meningsfullt och viktigt på riktigt.Jag ska dela med mig om mina val. Ge ett perspektiv.


För ett år sen började jag utbilda mig till uttryckande konst terapeut på psykodynamisk grund. Några månader senare började jag studera på nästan heltid om hur vi människor kan lever med och av naturen. Om hur vi främjar biologisk mångfald genom vår livsstil och platsen vi bor. Om att leva i nära relation till naturen.


Varför gjorde jag dessa val och var de medvetna?

Det var livsintelligensens medvetenhet skulle jag vilja säga.


Målandet, skrivandet, kreativiteten, den fria rörelsen fick mer och mer plats i mitt inre. Den hittade flera kanaler för det. Den ville ut helt enkelt och jag höll inte emot, kontrollerade inte och styrde inte. Istället följde jag livets guidning och sa JA till det när möjligheter fyllt med kreativitet som kom på min livsväg.På samma sätt gjorde jag med naturen. Jag bar en längtan inom mig att leva nära och i samklang med naturen. Ha ett liv där jag till vardags vistas i naturens helande atmosfär. Där jag kan hämta mat från min trädgård och är nära naturens medicin. På vägen med naturen kom jag i kontakt med barndommens minnen om djuren. En väg började öppnas upp och insikt om att jag vill leva enklare, nära det ursprungliga, bli självhushållande. Kommer jag att lyckas? Det vet jag inte... men jag är villig att försöka, tro på att jag kan, lita på att livet vill samma som jag.


Allt uppenbarar sig bit för bit. Det är livsintelligensen som hjälper till.


Svaret på min egna fråga är att jag gjorde valen från en plats av längtan till ett än mer meningsfullt och innerligt liv. Nära naturen och den kreativa kraften. Jag bar längtan, kände känslan, drömde och visionerade. Sen hjälpte livet till. Skapade synkonisitet. Visade att det är möjligt. Min roll var och är att lyssna, känna in och våga säga JA. Även om jag inte förstår, blir frustrerad över att det går långsamt i relation till minl ängatan. Även om det är ny inre och yttre landskap där jag är nybörjare och i lära. Det gör mig såklart rädd och vemodig emellanåt. Framkallar hjärnspöken om att jag är naiv, att jag inte kommer lyckas ställa om och ställa in den nya kompasen. Att jag inte kommer kunna försörja mig på min nya livsväg. Att det är svårt... etc etc... Ändå dyker jag upp varje dag, på vägen som är min, och följer den tråd jag håller i. Tråden till ett naturnära och kreativt liv. Som numera inte bara är en längtan utan börjar bli en ny verklighet. Precis i sin nyvunna början med mig vid starten. Kan inte vända om. Vill inte vända om. Vägen går framåt. Det gör jag också.


Valen var inte mentala och genomtänkta i mitt huvud för då hade jag nog blivit avskräckt av alla hjärnspöken som min hjärna producerar. Då hade jag stannat kvar i det trygga, välbekant och fina liv och företagande jag byggt upp under lång tid. Jag älskar allt jag skapat. Är tacksam och bär erfarenheterna med mig och in i det nya. Saken är den att jag behöver inte släppa taget om det inre som min livsväg lärt och gett mig. Däremot släppa på endel av det yttre som inte längre matchar det jag vill och nu skapar.


Mina val har gjort att mitt liv har ställts om mycket och min ekonomi förändrats drastiskt.Jag rör mig inte fritt ekonomiskt men friare på alla andra områden i livet. Det är värt allt. Valen var hjärtmedvetna. Bidra till mig, till andra och såsmåningom ge tillbaka till jorden. Mina avtryck på jorden kommer bli färre. Min kropp är redan lyckligare och min själ börjar komma till ro.Mitt hjärta klappar så för att leva ett naturnära, kreativt och kulturrikt liv. Ge det till mig, till mina barn och barnbarn. Ge vidare till andra. Bjuda in till naturupplevelser och uttryck av konst i utveckling och terapi.


Tråden jag håller och vägen jag följer gör att behöver lära mig mer om uttryckande konst i terapi, kultur, natur och djur. Det blev dags att på nästan heltid bli elev. Lära mig. Jag sa helhjärtat JA till det. Till en lärande tid. Jag har gett mig lyxen att studera några år, samtidigt jobba lite grann i mitt egna bolag och fortsätta använda den 20 åriga kunskap och visdom jag har om utveckling, hälsa och vägen till ett innerligt liv. Gräver där jag står, men stannar inte där. Lär, växer och kommer än närmare det som för mig är viktigt på riktigt. Att leva ett friskt och levande liv. Inuit, utanför, med varandra och i samklang med jorden. Ge vidare ett frisk och levande liv, samhälle och jord till kommande generationer.


Jag hör många som vill förändra sitt liv och säger att det inte går. Saken är den att det i de flesta fall går. Det handlar ofta om att välja bort och välja in. Prioritera. Kanske ”uppoffra” något. Mina val innebär mycket mindre inkomst och det som kan upplevas som yttre trygghet. Den uppvägande innebörden är att valen ger mig mer tid, harmoni, kreativitet, lärande och nya relationer… etc. Nya värderingar. Nya möjligheter. Nytt syn på livet. Nytt liv.


”Uppoffringen”, om man nu ser den så det, av att jag har mindre pengar i månaden får mig att behöva prioritera vad jag köper. Kan inte swisha mina barn till än det ena och det andra. Behöver välja mer medvetet. Vilket i sig inte är en uppoffring utan snarare en fantastisk möjlighet i att bli än bättre medvetna val.


Jag kan inte skylla på att jag är ensamstående med 2 barn (snart 18, 20 år). Har en hyra på 12500 kr, bil, koloni, räkningar etc… Jag VET att det går. Går det för mig så går det för flera. OM vi verkligen vill så kan vi skapa de liv vi längtar efter. Jag vet att det går och kan verkligen hjälpa till. Finnas för andra. Jag tror på oss. Gör verkligen det. Även när livet känns mörkt och världen kan se ut att gå mot fördärv så tror optimisten i mig att vi kan skapa välmående inre och yttre värld.


På bild med två av mina största inspiratörer - naturen, min bror Konstantina - vid hans arkitektoniska verk på UNESCO sight på Grönland.


Vill åter betona att vi verkligen kan skapa de liv som får oss att må bra, känna äkthet och mening över tid. För oss och varandra. För hela systemet. Vägen går, enligt mig, via VILJA och VAL som avgörs av graden av längtan, känsla av självvärde med stor portion MOD och TILLIT.

Utöver det även KRAFT att agera när JA:et uppenbarar sig. Några skulle nog vilja lägga till ordet ANSVAR, men jag lämnar det åt sidan för att det är prestationsfyllt för många. Väcker krav, skuld och det rädslostyrda sinnet. Om vi vänder på det så kan känslan ändras - att SVARA AN. An till det liv som kallar och ger liv över lång tid. För oss själva och flera.


Tänk - inifrån & ut - allt börjar inifrån och speglas ut i vår yttre verklighet. Som jag ser det i varje fall. Det gör att jag fokuserar på mitt inre liv, miljö, atmosfär - formade av mina värderingar, attityd, beteende, tankar, känslor, energi. När jag vill förändra där ute blickar jag in. Samtidigt allert på att SVARA AN till det yttre. 💚


Kära väv, tack för att du tar dig tid att läsa mina ord. Min intention är att väcka din reflektion. Bjuda in till att utforska din inre värld och näring till att skapa din yttre värld. Tillsammans gör skillnad. Så är det! Tillsammans. Vi hjälps åt.


Stor kram // KonstanTina Ikonomidou


På hemsidan finner du sessioner, program och resor som kan bidra till din personliga och professionella utveckling.


Comments


bottom of page