top of page

Får kärlek plats i ett fullt rum

Gårdagens hjärtedag till ära! Det sägs att kärlek inte gör ont. Så är det nog med kärlek i sin rena form. Frågan är hur ofta den är så ren och okomplicerad, och frikopplad från behov, längtan, begär, föreställningar, anpassningar, projektioner, bindningar, sår etc. Kärlek har en tendens att hitta de innersta rummen, gripa tag om oss, vända in och ut på vår person, spegla vrån som vi knappt viste fanns. Kanske ska jag bara tala för mig. Kanske kan jag ändå inkludera fler än mig, många av de jag pratar kärlek med. Vi som försöker finna ut vad som är vad. Vad tillhör kärleken, kärleksrelationen, relaterandet och vad som tillhör oss själva?! Går de ens att separera? Eller är det bara så enkelt att kärlek och relation har sin egna relation. Ler... Nu flummar det ut. Fast det ligger något i det som tål att reflektera över. Kärleken - relationen och mellanurmmet mellan dessa.


Jag skulle nog vilja säga att kärlek, för mig, är enkelt men kärleksrelationer svårt. Samtidigt känns det fel att skriva svårt. Kanske är rätta ordet, komplicerat. Mina två betydelsefulla relationer - mitt äktenskap på 19 år - och efterföljande relation på 6 år var fyllda med kärlek till höjd och bredd. Det är verkligen så och än finns kärleken kvar. Så jag frågar mig själv hur det kunde vara så svårt att vara i relation när kärleken var och är kvar. Tittar tillbaka på livet med tacksamhet av allt det gett och allt jag lär...Igår var hjärtats dag och jag var nog i kännande reflektion. Dagen tog mig till att tänka på mina kärleksrelationer, kärlek och att relatera. Det tog mig till att känna mitt känslolivs mångfacetterade spektra och se mönstren som upprepar sig i mina kärleksrelationer. Mönstren som jag är högst delaktig i att skapa. Mina inre mönster och inlärda relationsbeteende återskapas i det yttre, så jag kan se dem. Saken är den att jag ser dem, men det är inte helt enkelt att bryta dem. De e ligger djupt och undermedvetet, som en programvara som styr kärlek i relation till relation.


Mönstren handlar om vad som händer i mig när jag knyter an, när jag öppnar rummet inom mig som endast mina kära har tillgång till. Det är ett rum fyllt med kärlek, men även med tendens till att ge ALLT, vilja rädda, motivera, anpassa, underliggande vilja att själv också bli sedd, få tillbaka, bli mött, skapa tillsammans även när den andre inte vill. I det rum blir min kärlek, om det nu är kärlek, forcerande. Den (jag) vill mer än relationen. Jag som genom livet blivit fantastisk på att skapa min egna verklighet tror att jag kan göra det omöjliga möjligt och få den andre att vilja samma sak som jag. Om jag bara kämpar lite till, rullar med motstånd (MI-samtalsteknik), blir lite bättre, mediterar lite till, kräver mindre, kräver mer etc.


Det finns så mycket i just det där inre rummet som vill vara med i relationen. Sår som vill bli tvättade, barndomsmönster som vill spelas ut, otryggheter som vill tryggas och längtan som vill levas ut. Då blir det svårt och komplicerat. Särskilt om den man möter också har ett kärleksrum fyllt med mer än bara kärlek. Ledsam att se och känna faktiskt, men lärande. Avgörande för den förändring och relationsläkning jag valt att göra inom mig. Det jag vet är att det går att omskapa anknytnings- och relationsmönster Bit för bit och på den vägen är jag, bearbetar, lär om och testar nytt - för jag vill att kärleken ska vara fri och relationen vila i det.


Vill du läsa mer om kärlek i relation så rekommenderar jag att lära om anknytningsmönster. Några böcker jag läst och kan tipsa om: *Hemligheten - från ögonkast till varaktig relation, Dan Josefsson *Tryggare kan ingen vara, Pehr Granqvist *Attatched, Amir Levine *Förhållanden som funkar, Amir Levine *Wired for Love, Stan Tatkin *It's attachment, Annette Kussin

*Lust och olust, Malin Drevstam

*Anxiety in Relationship, Richard Hawkins

Det finns mängder med böcker att lyssna på som är väldigt bra och metoder som är verksamma. Kan jag bidra till dig, genom samtal, så ta gärna kontakt. Du kan läsa hur jag kan bidra i livets stora och små frågor här: https://www.ecoleadsweden.com/bokasession


All värme och hållande kärlek till oss alla Konstantina Ikonomidou


Comments


bottom of page